Jůlinka

Lodní dělo pojmenované na počest kuchařky Jůlinky. Používá se především ke střelbě, nicméně slouží i jako studnice zajímavých otázek (Jaká je ráže Jůlinky? Z jakého roku pochází? apod).

Střelba

Jůlinka pracuje na chemicko-tradičním principu. Pro úspěšný výstřel je třeba:

  1. Vpravit do hlavně vodu a karbid vápníku (chemická složka)
  2. Pronést řadu starodávných pokřiků (tradiční složka)
  3. Pěchováním katalyzovat reakci 1) CaC2 + 2 H2O → C2H2 + Ca(OH)2 (chemická složka)
  4. Hodně si přát, aby k výstřelu došlo (tradiční složka)
  5. Přiložit hořící objekt (sirka, svíčka) k otvoru v hlavni a zapálit tak vzniklý acetylen

Dostřel

V délce maximálním dostřelu nepanuje shoda a nikdy panovat nebude: jednotlivé běhy mezi sebou tuto informaci příliš nesdílí a neexistuje žádný centrální registr naměřených vzdáleností. Mnozí kapitáni mají na dostřel vlastní názor:

1)
objevena Friedrichem Wohlerem roku 1862